Gearman

Gearman Nedir?

Merhaba Arkadaşlar ,

Gearman hakkında türkçe kaynak bulmak biraz sıkıntı , araştırdığım ve kendim kullandığım kadarıyla “Job Server” kullanımı hakkında bilgi vereceğim. Gearman’ı http://gearman.org/ bu linkten inceleyebilirsiniz.

Gearman’ı kimler kullanıyor?

Craig’s List, Tumblr, Yelp, Etsy gibi trafiği büyük siteler tarafından kullanılmaktadır.

Neden Gearman’a ihtiyaç duyuluyor?

  • Serverların yükünü azaltmak : Örneğin Craig’s List , bir günde gönderilen email sayısını net bir rakam veremiyorum ama yüzbinlerce , Tumblr saniyede yapılan insert ve select sayıları , CDN serverlarda on the fly Image Process işlemleri evet bu işler için gerçekten biçilmiş kaftan Gearman Background Job Server.

Gearman’ın avantajları ?

  • En büyük avantajı bence plaform bağımsızlığı en basit seviyede TCP Socket protokolü ile çalışan gearman’da örneğin Java’dan Image Process yapan bir Servlet oluşturup ona sadece bu işi yaptırarak kendi server’ınızı iş yükünden kurtarabilirsin üstelik kullandığınız server Java olmak zorunda değil PHP , Perl , MySQL bile olabilir.
  • Asenkron ve Senkron iş yükleyebilirsiniz veya genel bir iş bloğu tanımlayarak sıralı işlemleri tetikleyebilirsiniz.
  • Açık Kaynak Kodlu(Open Source BSD) bir projedir.
  • Genişletilebilir.
  • Server/Side çalışması ve C/C++ ile optimize edilmiş olması hız konusunda çok gelişmiştir.

 

 

Gearman Nasıl Çalışıyor ?

Gearman Job Server’a kayıt ettiğiniz işçiler sizin için işi yapıyor ve cevaplıyor. Örneğin bir yazıyı tersten yazdırmak. Çalışma şekli çok temel bir mantığa dayanıyor. Benim bir işim var ADI: “Tersten Yazdır”  Verim : “Muharrem Tığdemir”.  Yukarıdaki şekilde göreceğiniz gibi Worker sizin için veriyi ters çevirip geri gönderiyor hem de asenkron. Yani Gearman ile PHP derlendikten sonra Notification işlemleri yapmak mümkün.

Yazıma Gearman-Java Kullanımı ile devam edeceğim..

Muharrem Tığdemir

 

Author

Muharrem Tığdemir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.